Referat fra mælkemødet

Kort referat fra mælkemødet ved landbosyd.


Kina og Rusland har sammen skabt et markant prisfald på mælk, og eksperter kan ikke love, hvornår prisen kommer op igen. Men kun at det sker på et tidspunkt.

Der var langt mellem optimismen, men dog håb om og tro på en snarlig stabilisering i første del af det mælkemøde, som LandboSyd gennemførte mandag aften.

Hverken Thomas Carstensen, Arlas Foods, eller Kirsten Svendsen fra Landbrug & Fødevarers kontor i Bruxelles turde give et bud på de kommende måneders udvikling i mælkeprisen. Dog var de enige om, at mælkeprisen svinger meget – og at det jo nok vil stige på et eller andet tidspunkt.


To euro pr. kg ost

Det er især en pludselig manglende efterspørgsel fra Kina, som volder problemer. Men også embargoen fra Rusland medvirker til, at prisen er faldet, Thomas Carstensen fortalte på mødet om, hvordan ost på vej til Rusland blev sendt tilbage igen og var med til at dumpe prisen på det europæiske marked.

To euro for en kg ost, der er lagret i syv uger, produceret, pakket ind og skabt på grundlag af ti kg mælk siger lidt om, hvor langt priserne helt konkret har været nede.


Størrelsen af  kinesernes styrke?

Han forklarede, at kineserne tidligere støvsugede verdensmarkedet for mælkepulver, og priserne blev næsten fordoblet til op omkring 5.500 dollar pr. ton. Siden er de røget lige så langt ned igen: ”Men vi tror på, at Kina kommer tilbage, måske i år, men ellers i begyndelsen af næste år,” sagde Thomas Carstensen. Spørgsmålet er med hvilken styrke, kineserne begynder at købe igen.


Interventions-hop?

Kirsten Svendsen gennemgik på mødet mulighederne for at EU griber ind, og landbruget har opfordret til, at interventionsprisen øges, så EU sætter opkøb ind og dermed sikre, at priserne ikke får lov til at brage for langt ned.

”Men der er ikke vilje til at holde et støttesystem kørende. Det er ikke i skatteborgernes interesse,” sagde Kirsten Svendsen.

Hun gennemgik en række mulige instrumenter, men hun afviste samtidig mange af dem og betegnede endda nogle af dem som penge ud af vinduet. Så konklusionen er, at mælkeproduktionen er liberaliseret efter mange år med dyre støttesystemer, og det bliver der nok ikke ændret på.


Dansk mælkeproduktion har gode fremtidsudsigter i Europa. Det konstaterede rådgivnings- og udviklingschef Anders Andersen, LandboSyd, som tillige er EDF-STAR.

Anders Andersen har på det seneste været i Schweiz og Irland og kigge på mælkeproduktion, og han lænede sig op ad en analyse udarbejdet af European Dairy Farmers baseret på 300 regnskaber fra hele Europa og Canada – heraf 15 fra Danmark. På en række faktorer er danske mælkeproducenter europamestre. Det gælder eksempelvis forbruget af arbejdskraft målt pr. kg mælk. Samtidig er de danske stalde moderne og effektive og dermed klar til en fremtid uden mælkekvoter.

Problemet er, at danskerne er suveræne europamestre når det gælder gæld pr. ko, forklarede Anders Andersen.


Små lyspunkter

Med på mødet var også Fagchef Kvæg, Carsten Friis, LandboSyd, og rådgiver Mette Kyrstein, Syddansk Kvæg, som gik bag om de store avisoverskrifter og satte helt konkrete tal på udviklingen samt gav et bud på, hvor stor indtjeningen skal være i 2015.

Carsten Friis forklarede, at foderudgifterne falder måned for måned, og med forventninger om en fortsat stigning i mælkeproduktionen pr. ko på 400-500 kg om året er der trods alt lyspunkter forude.
 


European Dairy Farmers

Milk for Money

Copyright © All Rights Reserved